Sverige bäst i världen för barn och morsor

Rädda Barnen har publicerat sin årliga State of the World’s Mothers – en rapport som jämför levnadsförhållandena för mödrar i nästan alla länder i världen. Sverige hamnar först. Första-sista rankingen ser ut så här:

De 10 första länderna:
1 Sverige
2 Danmark
3 Finland
4 Österrike
5 Tyskland
6 Nederländerna
7 Norge
8 Kanada
9 Australien
10 Storbritannien

De 4 sista länderna:
109 Mali, Burkina Faso
108 Etiopien
107 Tchad
106 Jemen

För de som tror att den bild av Sverige som sprids i media är riktig – Sverige som ett utarmat u-land – kan kanske detta vara förvånande. För oss som däremot satt oss in åtminståne en smula i internationell statistik bekräftar rapporten bara det man ser i snart var enda jämförelse man tittar. De skandinaviska länderna med generösa välfärdsstater toppar lista efter lista: lägst fattigdom och korruption, störst social rörlighet, bäst utbildning, lever tryggast, mm mm. När ska media sluta driva detta politiserade Sverige-hat? Sluta svartmåla!

2 Responses to “Sverige bäst i världen för barn och morsor”

 1. Staffan Says:

  Håller med. Kolla också upp några av de index som FN:s utvecklingsprogram,
  UNDP
  ger i sin Rapport Human Development Report.

  Samma bild i det övergripande indexet Human Development Index som mäter ”utveckling” i form av hälsa, inkomst och utbildning, där Sverige alltid ligger i toppen, även om vi åkte ned till 6:e plats i år.

  På Human Poverty Index, som mäter fattigdom i rika och fattiga länder för sig, kommer sverige etta, dvs minst fattigdom.

  /Staffan

 2. Barnvänligheten lockar stjärnor till Sverige « Ekonomistas Says:

  […] nämnaren för dessa hemvändare? Om man ska tro stjärnorna själva så är den: barnen. Sveriges barn- och föräldravänliga atmosfär lockar t o m hit sådana som av skatteskäl inte borde välja att […]

Leave a Reply


fyra × 7 =

Bloggen tar paus, men återkommer i framtiden.